Skip to content

En bra fastighetsmäklare – vad är det?

25 april, 2010

En bra fastighetsmäklare jobbar för att både säljare och köpare/spekulant ska vara nöjda när processen är över. Anledningen är enkel och skälen är två; enligt fastighetsmäklarlagen ska fastighetsmäklaren agera opartiskt och det är dessutom en fastighetsmäklares mest effektiva sätt att marknadsföra sig.

Ett väl avvägt utgångspris är viktigt för slutpriset. Har fastighetsmäklaren valt ett för högt utgångspris är det risk för att budgivningen inte kommer igång på önskat sätt och är det för lågt så är det risk för att man får för många intressenter som har pristak som inte når upp till det av dig som säljare önskade slutpriset.

När du ska välja fastighetsmäklare är det viktigast av allt att du får förtroende för den enkilde fastighetsmäklaren som person. Får du en känsla av att han brinner för sitt jobb?

En försäljning som går på räls klarar vem som helst. Att en fastighetsmäklare vet hur man hanterar den praktiska administrationen kring köpet tycker jag att man idag kan ta för givet.

En duktig fastighetsmäklare ska kunna ge dig konkreta tips på vad du ska göra inredningsmässigt för att maximera slutpriset. Jag har tidigare skrivit om homestaging, vill du läsa det så klicka här.

Det faktum att en fastighetsmäklare bedömer att slutpriset för ditt hus kommer att bli högre än vad hans konkurrenter tror, betyder alltså inte per automatik att den mäklaren kommer att få ut det högsta priset för ditt hus. Det som är av intresse är att det uppskattade slutpriset är minst lika högt som du kan tänka dig att sälja huset för. Kommer en budgivning igång så är det fastighetsmäklarens skicklighet som är den viktigaste faktor för en lyckad försäljning och inte vad fastighetsmäklaren har lovat dig för slutpris på förhand.

Viktigt att komma ihåg är att fastighetsmäklaruppdraget är personligt. Säljuppdraget tecknas mellan säljare och fastighetsmäklaren, inte fastighetsmäklarfirman som denne representerar.

En fråga att ställa sig själv är;
– Kan jag lita på att den här fastighetsmäklaren verkligen kommer att jobba engagerat för att jag ska få ut högsta möjliga pris och kommer han att visa ett fortsatt engagemang om något skulle gå snett under säljprocessen?

Boka alltid in möten med minst två fastighetsmäklare och låt dem se ditt hus och berätta hur just de ska lyckas sälja det för högsta möjliga pris och vad det priset är.  Begär skriftliga offerter från de du träffar och bestäm dig i lugn och ro. Ett råd är att inte skriva på något vid sittande bord. Jag avråder alltså bestämt från att ta ett spontanbeslut.

Allt annat lika är det naturligtvis fastighetsmäklarens arvode som är det avgörande. Kom dock ihåg att en på pappret lite dyrare fastighetsmäklare, som kan sälja ditt hus för 250 000 kronor mer än den på pappret lite billigare fastighetsmäklaren, i slutänden ändå ger mest valuta för pengarna.

I nedanstående exempel hela 192 500 kr billigare (exklusive skattepåverkan).

Fastighetsmäklare A
Försäljningspris: 5 000 000
– Provision: 2%
= Netto: 4 900 000

Fastighetsmäklare B
Försäljningspris: 5 250 000
– Provision: 3%
= Netto: 5 092 500

Stirra dig inte blind på provisionssatsen när du väljer fastighetsmäklare.

Läs mitt inlägg om hur du får bäst betalt – klicka här
Vill du läsa mer om mig som fastighetsmäklare – klicka här
Vill du läsa om marknadsföringens betydelse – klicka här
Vill du läsa mer om att välja rätt fastighetsmäklare – klicka här
Så här skriver Fastighetsmäklarinspektionen om att välja fastighetsmäklare.

Annonser
3 kommentarer
  1. Jag har alltid haft gott förtroende till fastighetsmäklare. Har använt mig av dessa ett par gånger i livet och det har aldrig varit några problem. Tvärtom, ett lyckat resultat varje gång.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Välja rätt fastighetsmäklare « Bättre Hem
  2. Tankar kring homestaging « bättre hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: